venerdì 9 marzo 2012

8 Martie


Ziua Internationala a femeii, celebrata pe 8 martie s-a nascut undeva la inceputul secolului trecut. In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York City cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, potrivit unei declaratii a Partidului Socialist din America, ziua internationala a femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa in 1913.
Potrivit traditiei, in aceasta zi, barbatii le ofera mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor,....buchete de flori si mici cadouri, in anumite tari, Ziua Internationala a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sarbatoare in care mamele si bunicile primesc cadouri de la copii si nepoti.
Cu toate ca aceasta sarbatoare s-a nascut din dorinta de a face ca femeia sa-i devina egala barbatului, persoanele de sex feminin inca nu sunt platite la fel ca barbatii, nu sunt prezente in acelasi numar ca barbatii in afaceri si politica, iar violentele comise impotriva acestora sunt mult mai grave decat cele suferite de barbati.

1 commento: