giovedì 22 marzo 2012

Pastele la crestini

Pastele este una dintre principalele sarbatori crestine, ce simbolizeaza victoria Mantuitorului asupra pacatelor si mortii. Pentru prima data Pastele a fost sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos Desi multi sarbatoresc si astazi Pastele, majoritatea oamenilor nu mai au in vedere semnificatia acestei sarbatori.
Ouale rosii simbolizeaza Invierea Domnului., oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei , fecunditatii, simbol al vietii si al reinoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu 2000 de ani inainte de Hristos. Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata: " de acum inainte sa faceti si voi oua rosii pentru aducerea aminte de rastignirea mea, precum am facut si eu azi". Culoarea rosie cu care le vopsesc crestinii la Pasti, reprezinta pe de o  parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce se rosteste cunoscuta formula " Hristos a inviat", la care se raspunde: " Adevarat a inviat!"
Lumanarea este nelipsita de la slujbele bisericesti, lumanarea aprinsa indeplineste un rol deosebit in viata crestina, ea radiaza lumina si totodata ne trimite cu gandul la Dumnezeu.
Sarbatoarea Pastelui este una dintre cele mai mari sarbatori, avand o semnificatie nu doar religioasa, ci si una de reunire a familiilor, in care predomina bucuria, impacarea si lumina in suflet.

Nessun commento:

Posta un commento